Sycylia i Neapol

Dziś chwila wspomnień, i mała retrospekcja oraz przypomnienie mojego urodzinowego przyjęcia z zeszłego roku 🙂

1) Przystawka  – Bruschette alla Siciliana

Drobno pokroić SELERA NACIOWEGO 7 ŁODYŻEK, DUŻĄ CEBULĘ, 4 POMIDORY. Doprawić SOLĄ, PIEPRZEM I OLIWĄ Z OLIWEK. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby się „przegryzło”. Sałatkę podaję się z grzankami z bagietki.

DSC06844

2) Pesto alla trapanese

Pesto warto przygotować dzień wcześniej. Potrzebujemy:

50 g zmielonych migdałów

15 listków świeżej bazylii

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

olej z oliwek sól i pieprz

Powyższe składniki utrzeć w moździerzu i zostawić na noc. Przed podaniem sparzyć 6 dużych pomidorów i zrobić z nich pomidorową pulpę, którą należy zaprawić pesto i dusić jakieś 10 min. Podawać z makaronem typu „penne”

DSC06846

3) Cuccia – tradycyjny świąteczny deser

1 l mleka zagotować i zagęścić do dwoma trzema łyżkami mąki ziemniaczanej rozmieszanymi w zimnej wodzie, aż całość uzyska konsystencję rzadkiego budyniu. Dodać 50 g cukru. Do masy dodać 400 g kaszy bulgur uprzednio ugotowanej. Doprowadzić do wrzenia i zgasić. Nakładamy na miseczki kaszę, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy wiśniami w syropie.

4) Torta Fedora

Pan di Spagna – biszkopt

300 g mąki

300 g cukru

6 jajek

0,5 cm drożdży ( z kostki tradycyjnej odkroić pasek 0,5 cm)

aromat waniliowy

Szczypta soli

Ubić jajka z cukrem na kremową masę, dodawać po trochę mąkę pomieszaną z drożdżami, oraz kroplę aromatu i szczyptę soli. Tortownicę 28 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piec 30 min w 180 stopniach

Krem z Ricotty

Utrzeć 500g serka Ricotta z 200 g cukru pudru

Biszkopt przekroić na pół i nasączyć wodą ze szczyptą cukru, wysmarować masą na ok 1 cm grubości, przykryć drugim biszkoptem i posmarować cienko masą tak aby przykleiły się do niej migdały w płatkach, którymi posypujemy tort.

DSC06849

ANEKS

A w niedzielę królowała kuchnia neapolitańska. Niestety nie mogę podzielić się z Wami przepisami, ponieważ zostały mi przekazane w tajemnicy przez moich włoskich przyjaciół. W każdym razie było „Genovese” czyli makaron z sosem z cebuli oraz pieczona wołowina a na deser „Caprese” czylli ciasto przypominające Brownie tyle że z migdałami.

DSC06854

zainteresowani mogą poszperać w sieci:)

Było bajecznie proste i bardzo smaczne 🙂

Reklamy

One thought on “Sycylia i Neapol

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s